Yazılım Eğitim

Yeni Haberler

WPA3 Resmi Olarak Duyruldu Yeni Wi-Fi Güvenlik Özellikleriyle Sizlerle | Ebubekir Bastama


Herkese iyi günler arkadaşlar 
Bu makalaemizde sizlere Yeni tanıtılan WPA3'den haberler vereceğim.

Wi-Fi İttifakı bugün, tehlikeli KRACK saldırılarıda dahil olmak üzere bugün bilinen tüm güvenlik açıklarını ve kablosuz atakları ortadan kaldırmayı vaat eden yeni nesil Wi-Fi güvenlik standardı olan WPA3'ü resmen başlattı.
WPA veya Wi-Fi Korumalı Erişim, Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) protokolünü kullanarak kablosuz aygıtları doğrulamak için tasarlanmış bir standarttır ve bilgisayar korsanlarının kablosuz verilerinizi dinlemelerini engellemeye yöneliktir.
Sadece, geçtiğimiz yıl, güvenlik araştırmacıları, saldırganların WiFi ağ trafiğini kesip almasına, şifrelemesine ve hatta manipüle etmesine olanak tanıdığı olan KRACK (Key Reinstallation Attack) adındaki mevcut WPA2 protokolünde ciddi bir kusur ortaya çıkardı.
Çoğu aygıt üreticisi, cihazlarını KRACK saldırılarına karşı yatırmalarına karşın, WiFi Alliance, gecikme olmaksızın, WPA2'nin teknik eksikliklerini zeminden ele almak için WPA3'ü sonuçlandırmak ve başlatmak için koştu.

WPA3 nedir? WPA3 ne yeni güvenlik özellikleri sunuyor?

WPA3 güvenlik standardı, en az 15 yıl boyunca mevcut olan ve her gün milyarlarca aygıt tarafından yaygın olarak kullanılan mevcut WPA2'nin yerini alacaktır.

Yeni güvenlik protokolü, Wi-Fi özellikli cihazlar için yapılandırma, kimlik doğrulama ve şifreleme geliştirmeleri açısından büyük iyileştirmeler sağlayarak, bilgisayar korsanlarının Wi-Fi'nizi veya ağınızda kulak misafiri oluşturmasını zorlaştırıyor.

Pazartesi günü, Wi-Fi Alliance kişisel, kurumsal ve IoT kablosuz ağlar için en son iki güvenlik protokolü olan WPA3-Personal ve WPA3-Enterprise'ı piyasaya sundu.
Yeni protokol tarafınca sağlanan bazı temel özellikler şunlardır:

1.) kaba kuvvet hücumlarına karşı koruma
WPA3, çevrimdışı brute-force sözlük hücumlarına karşı gelişmiş koruma sağlar; böylece, daha önce kullanılan parolaları tekrar yeniden kullanarak, daha az kompleks parolalar seçseniz bile bilgisayar korsanlarının WiFi parolanızı kırması zorlaşır.

2.) WPA3 İleri Gizlilik
WPA3, ileri bir gizlilik sunmak için SAE (Eşzamanlı Eşzamanlı Kimlik Doğrulaması) hizmetinden yararlanırken, bir ağın şifresini öğrenmiş olsalar bile, saldırganların eski yakalanan trafiğin şifresini çözmesini engelleyen bir güvenlik özelliği.

3.) Kamu / Açık Wi-Fi Ağlarını Koruma
WPA3, kişiselleştirilmiş veri şifrelemesi kanalıyla açık ağlarda kullanıcı gizliliğini güçlendirir. Bu özellik, cihazdaki Wi-Fi erişim noktası arasındaki kablosuz trafiği şifreleyen ve Orta Ölçekli (MitM) saldırı riskini azaltan bir özelliktir. Bu tür eylemsiz saldırıları önlemek için WPA3, Opportunistic Wireless Encryption (OWE) için destek ekleyebilir.

4.) kritik Ağlar için Güçlü Şifreleme
WPA3 Enterprise'ı kullanarak, duyarlı detayları (hükümet, ve sanayi müesseseları şeklinde) kullanan tehlikeli sonuç Wi-Fi ağları, Wi-Fi bağlantılarını 192 bit şifrelemeyle koruyabilir.

Wi-Fi rahat bağlantıWPA3'ün yanı sıra WiFi Alliance, Wi-Fi Easy Connect olarak adlandırılan yeni bir özelliği de duyurdu. Bu özellik, akıllı ev aletlerini (ekran veya ekran olmadan) yönlendiricinize eşleştirme işlemini basitleştiriyor.

Wi-Fi Easy Connect, güvensiz kabul edilen Wi-Fi Korumalı Kurulum (WPS) için bir alternatiftir.

Easy Connect yardımıyla, akıllı aletinızı otomatikman yeni akıllı cihaza gönderilmek üzere akıllı telefonunuzla bir QR kodu tarayarak akıllı aletinızı yönlendirebilirsiniz.
Hem WPA3 hem de Wi-Fi Easy Connect'in ana akımı derhal vurmadığı belirtilmelidir. Aslında, WPA3'ü desteklemek için yeni yönlendiriciler ve akıllı enstrumanlar gerektiren uzun seneler sürecek bir süreç olacak.

Bu yüzden, WPA2 yakında çalışmayabilir ve WPA3 desteğine sahip cihazlar, gadget'larınızın çalışması için WPA2 kullanan cihazlarla bağlantı kurabilir, sadece evlat edinme büyüdükçe WPA3 desteği nihayetinde mecburi hale gelecektir.

WPA3, bu senenin ilerleyen zamanlarında kullanıma sunulacak ve WiFi Alliance'a nazaran, cihazların Wi-Fi sertifikalı olarak değerlendirilmesinin bir gereklilik haline geldiği 2019'un sonlarında kitlesel kabulü vurması bekleniyor.

Hiç yorum yok