Yazılım Eğitim

Yeni Haberler

Fiddler 4 kullanımı | Ebubekir Bastama


Herkese iyi günler arkadaşlar.

Bu makalemizde sizlere Fiddler 4 programını kullanımı göstereceğim.

Peki bu 'Fiddler 4' nedir? 
Hata ayiklama'da, programcinin olmazsa olmazi diyebiliriz. Kodlama sirasinda çikan hatalarda veya hatasiz çalisan programda istenen sonuç dönmeyince, nerde hata yaptim diye satirlari incelemeye baslariz. Genel anlamda kodlama sirasinda çikan hatalarimizda derleyici neyi yanlis yaptigimizi söylerken, runtime' da hatalarla karsilasinca ya da islemde bir yanlislik var ise isler birazcık zorlasir. Pek çogumuz breakpoint'lerle adim adim araştırma yapariz, eger javascript kodlarimiz var ise alert'ler kullanarak isin içinden çikmaya çalisiriz. Tabi bu durum her vakit ise yaramayabilir, veya çok can sikici bir hale dönüsebilir. Bu durumlarda browserda aslinda neler oldugunu ögrenmek için http requestlari takip edebilecegimiz programlar var. Fiddler bunlardan birisi.Ayrıca bu programı 'ethical hackerlar','Black Hackerlar',Oyunlara hile yapanlar ve zararlı yazılım analiz edenler kullanmaktadır.


Fiddler4 NedirFiddler4, bilgisayarımız ve internet arasindaki tüm web trafigini takip eden ve detayli bir sekilde analiz yapmamizi saglayan ücretsiz bir http debugging (Hata Ayiklama) programi'dir. Bu program ile 'http' trafigini incelememize, kirilma noktalarini ayarlamamiza ve bilgisayarimiza gelen veriler ve çikan veriler üzerinde oynamalar yapmamiza olanak saglar.Bu işlevi gören başka programlarda var fakat Fiddler4'ün çok daha basit bir kullanimi vardir ve  aynı zamanda ücretsizdir. Explorer, Google Chrome,Mozilla Firefox,Apple Safari Opera vd. tüm browserlarda çalisir.Windows Phone, iPod/iPad, gibi cihazlarda da kullanilabilirsiniz. Yapisal olarak 'JScript.NET' kodlama alt sistemini içeriyor.



Fiddler4 Başka Neler Yapılıyor
Fiddler4'ün özelliklerinden biri olan 'Any Process' ile istediğiniz bir programın işlevlerinide takip edebilirsiniz  sadece yapmanız gereken 'Any Process' butonuna basılı tutarak ilgili process'i(Programı) seçmek 'Any Process' ile Masaüstüne getirdiğiniz'de ((explorer.exe))'yi bile analiz edebilirsiniz.Aşağıda gördüğünz ilk resim'de Masa Üstü seçiliyor 2. Resimde ise 'Any Process' butonuna tıklama olayını göstermektedir. 


Bu programın sevdiğim güzel yanlarından biri 'TextWizard' özelliğinin'de olmasıdır.Şimdi diyeceksiniz bu özellik ne işe yarıyor? verdiğiniz string'i(Texti) içinde bulundurduğu (base64,urldecode,c# Byte,Js string vb.) encode etmektedir.Bu özellik bir çok alanda analizler için işimizi kolaylaştırmaktadır.Şimdi ise programdan biraz kareler verelim ayrıca yakın bir zamanda eğitim videosunu bu makalemizde görebileceksiniz.

Hiç yorum yok