Yazılım Eğitim

Yeni Haberler

Pazarlamanın 7P’si ve Örnek Firmalar | Ebubekir Bastama


Pazarlamanın 7P’si Philip Kotler tarafından geliştirilmiştir. “7P” yi şöyle sıralayabiliriz.

1- Ürün
2- Fiyat
3-  Dağıtım
4-  Tutundurma
5-  İnsan
6-  Fiziksel olanaklar
7-  Süreç

Örnek firma ise Microsoft'dur.
       Ürün

Microsoft firmasının birçok ürünü bulunmaktadır. Bu ürünler hem kapsamlı hem de dünyada çapına yayılan ürünler’dendir. Genel olarak sıralamak gerekirse:

1.   Windows ve sürümleri.(Tüm dünya insanları)

2.   Microsoft Office Ailesi ve tüm sürümleri(Tüm dünya insanları)

3.   Microsoft  Visual Studio Program yazma ortamı ve Tüm Sürümleri.

4.   Ms-sql Management programı ve tüm sürümleri

Ve bunlara ek olarak bir çok program ve sürümleri geliştirilmektedir.


Fiyat



Microsoft firmasının fiyat stratejisinde değişik bir yapı mimarisi bulunmaktadır. Özellikle ürünlerinde ilk başta kısa süreli kullanım bulunmakta olup sonra ise değişik fiyatlar verilmektedir. Örnek vermek gerekirse öğrenci,normal kullanıcı,özel sektör ve kamu kurumları olarak fiyatlandırma politikası bulunmaktadır.Bu ise Microsoft firmasının ürünlerinin daha hızlı yayılma ve daha elverişli satışına örnek teşkil etmektedir.Bu stratejinin sebebi şudur:
Eğer herkese aynı fiyat sunarsa ürünleri daha yavaş satılıp ve yayılacak bu da bu firmaya daha çok reklam yapmak gibi maliyet sunacaktır.Bu politikayla ise daha az reklam yapma ve daha çok kitleye ulaşabilme özelliği sağlamaktadır.


Dağıtım



Dağıtım politikası her yönüyle incelendiğinde ürünlerin hızlı ve rahat ulaşılabilmesi ve özellikle bug ve açıklarda kullanıcılara hızlı geri dönüş yapılması, dünyanın her yerinde ve aynı zaman’da çevrimiçi ve çevrimdışı ulaşılabilir olması elini çok güçlendirmiş olup aynı zamanda ise çevrimiçi olarak’ta ualşılabilmektedir.


Tutundurma



Microsoft firması tutundurma açısından çok değişik bir politikası bulunmaktadır. Özellikle ürünlerin içinde tam olarak paketleme sistemi olduğu için yani (işletim istemi+Office programı+antivirüs vb.) paketleri olduğu için ve çeşitli zamanlarda kullanıcılara özel kampanya yaptıkları için piyasada tutunmaları artmakta hatta piyasanın bir numarası olmaktadırlar.


Kitle İnsan



Microsoft firmasının insanlar üzerinde özellikle ayrı bir çalışmaları vardır.Bunların içinde görsel ve işitsel çalışmalar ön pilana çıkmaktadır.Kitlenin iyi hesaplanabilmesi için özellikle herkesi aynı kefeye koymamaktadırlar.Kişiler sınıf sınıf  ayrılmakta ve bu sınıflara öz sıtrateji oluşturulmaktadır.Bu sınıflar ise sırasıyla şunlardır:

1.   Öğrenci.

2.   Üniversiteler.

3.   Kamu Kurumları.

4.   Özel sektörler.

5.   Son kullanıcılar.

Bu sınıflara ayrılması ise ürünlerin daha hızlı yerinde satılmasına etken etmektedir.

Fiziksel olanaklar


Microsoft firmasının birçok fiziksel olanağı bulunmaktadır. Özellikle hem sosyal medya hem de real ortamda birçok fiziksel olanağı vardır. Real ortamda Microsoft firmasının satış mağazaları ve birçok satış mağazasında bulunabilirliği bayilerin dünya çapında olması birçok olanak sağlamaktadır. Bu firmanın aynı zamanda şuanda gündemde olan e-ticaret ortamında ise baya iyidir. Güçlü seo olanaklarıyla dünyada tüm kitlelere ulaşabilmektedir.


Süreç

Microsoft firması birçok alanda süreçleri takip edebildiği için şuan dünya çapında devlerden biridir. Özellikle şu süreçleri çok iyi takip edebilmektedir.

1.   Satış

2.   Ürün hazırlama

3.   Ürün Test etme

4.   Ürünlerin kullanıcılara ulaştırılması

5.   Ürünlerin bug’ların(sıkıntıların)takibi

6.   Ürün Fiyatların kişi ve kurumlara öz ayarlanması.

7.   Ürünlerin belli zamanlarda ve belli ülkelere uygun kampanyaların yapılması ve takibi

Ve bunun gibi bir çok strateji sürecini en güzel bir şekilde takip etmektedirler…

Hiç yorum yok