haber yazılımı

Yazılım Eğitim

Yeni Haberler

C# Buton Kontrolünün Özellikleri(property) | C# Eğitim Seti

C# programlama dilinde 2023 yılında düğme (button) özellikleri konusunda bilgi almak için buraya tıklayın.


C# programlama dilinde 2023 yılında düğme (button) özellikleri konusunda bilgi almak için buraya tıklayın.




Bu konu güncel olmadığı için 2023 Güncel Konumuz Yukarıdaki Linkte Mevcuttur.

Bu makalemizde sizlere "Sıfırdan C# Eğitim Seti" videolarımız'da bahsettiğimiz Buton özelliklerini konusunu değineceğiz.


AcceptButton: Klavyeden Enter Tuşuna basıldığındaki işlemi yapar.
AccessibleDescription: İlgili component'in özelliğini belirtir.
AccessibleName: Erişilebilirlik yardımları için bildirilen bir denetimin adıdır.
AccessibleRole: Erişilebilirlik istemcilerine bildirilecek rol.
AllowDrop: Bu özellik ile formun üzerine mouse ile sürükle-bırak işlemi yapılıp yapılamayacağı ayarlanır. True-False değer alır.
AutoScaleMode: Bu özellik ile ekran çözünürlüğü değiştiği zaman formun veya kontrolün hangi özelliğinin bu çözünürlüğe göre ayarlanacağını belirtir.
AutoScroll: Bu özellik ile formun içindeki nesneler, ekranın görünebilir alanından daha büyük ise otomatik olarak bir scrollbar eklenip eklenmeyeceğini ayarlamaya yarar. Varsayılan hali false'dur.
AutoScrollMargin: Bu özellik ile formumuzdaki "ScrollBar"ların genişliğini ve yüksekliğini ayarlarız.
AutoScrollMinSize: Bu özellik ile formumuzdaki "ScrollBar"ların genişliğini ve yüksekliğini minimum değerinde kullanabiliriz.
AutoSize: Formun içindeki kontrollere göre otomatik olarak boyutunun ayarlanacağı özelliktir.
AutoSizeMode: Formu kilitler.
AutoValidate: Formla alakalı özellik.
Disable: Örtük doğrulama gerçekleşmez. Bu değer ayarlandığında, etkileşime açık çağrıların Validate veya ValidateChildren ile doğrulama yapılır.
EnableAllowFocusChange: Örtük doğrulama oluşur, ancak doğrulama başarısız olursa, odağı hala yeni denetim için değiştirin. Doğrulama başarısız olursa, Validated olayı tetiklenmez.
EnablePreventFocusChange: Örtük doğrulama denetim odağı kaybettiğinde oluşur.
Inherit: Denetim devralan kendi AutoValidate davranışını kapsayıcısı (örneğin, bir form veya başka bir denetim) tarafından belirler. Kapsayıcı denetimi yok ise, varsayılan EnablePreventFocusChange ayarlanır.

BackColor: Form arka plan rengisini düzenler.
BackgroundImage: Form arka planına resim eklemek için kullanılır.
BackgroundImageLayout: Formun arka plan resminin boyutlandırılmasını sağlar.

         None: Resim olduğu gibi gösterilir.
         Tile: resim birden fazla parça şeklinde gösterilir.
         Center: Resim formun ortasında gösterilir.
        Stretch: Resim formun tamamına yayılarak gösterilir.
        Zoom: Resmi büyüterek gösterir.

CancelButton: Formda belirlenen bir butona basıldığında "Esc" tuşuna basılmış gibi işlem yapılmasını sağlar.
CausesValidation: Bu özellik, formda bulunan "Validating" ve "Validated" olaylarını tetiklemek için kullanılır. Varsayılan olarak "true" değerine sahiptir ve bu sayede, formdaki kontrollerin doğrulama kurallarına uygun olup olmadığını kontrol edebiliriz.
ContextMenuStrip: Bu özellik, form üzerinde sağ tıklandığında açılacak olan bir "ContextMenuStrip" belirler.
ControlBox: Formun sağ üst köşesinde bulunan kapat, küçültme ve simge durumu butonlarını kaldırmayı sağlar.
Cursor: Bu özellik, fare imlecinin form üzerinde nasıl görüneceğini belirlememizi sağlar. Örneğin, fare imlecinin bir el işareti şeklinde görünmesini isteyebiliriz.
DialogResult: Bu özellik, ilgili butona bir "DialogResult" değeri atamamızı sağlar. Bu özellik sayesinde, bir form üzerindeki butona tıklanması durumunda, ilgili işlem sonucunun belirtilen değere göre geri dönmesini sağlayabiliriz. Örneğin, bir "OK" butonuna tıklandığında "DialogResult" değeri olarak "OK" dönebiliriz.

None
OK 
Cancel 
Abort .
Retry 
Ignore 
Yes
No 

Dock:Buton'u sağ,sola,yukarı,aşağıya hizalamak için kullanırız.
bottom
left
right
top
none
fill

Enabled: Bu özellik, form üzerindeki kontrol öğelerinin (button, textbox, vs.) etkin veya kullanılabilir olmasını sağlar.

FlatButtonAppearance: Bu özellik, butona renklendirme gibi görsel özellikler eklememizi sağlar. Ancak bu özelliğin etkin olabilmesi için butonun "FlatStyle" özelliğinin "Flat" olarak ayarlanması gerekmektedir.

FlatStyle: Bu özellik, butona şekil vermek için kullanılır ve içinde birkaç seçenek barındırır.

Flat 
Popup
Standard 
System 

Font :Bu özellik ile form üzerine eklenen kontrollerin yazı fontunu ayarlamayı sağlar.
ForeColor :Form üzerine eklenen kontollerin yazı rengini ayarlamamızı sağlar.
GenerateMember:Bu özellik 2 değer alır(true,false) eğer "false" olarak ayarlanırsa "Modifiers" özelliğini kullanamayız.
Image:
ImageAlign:Resmin buton üzerinde hizalanmasını sağlar.Aldığı değerler ise:


TopLeft 
TopCenter 
TopRight 
MiddleLeft 
MiddleCenter 
MiddleRight
BottomLeft
BottomCenter 
BottomRight 

"ImageIndex" özelliği, "ImageList" kontrolünde bulunan resimlerin index değerlerini belirtir. "ImageList" kontrolü, görüntüleri listeleyerek yönetmemizi sağlayan bir araçtır. "ImageKey" özelliği de "ImageList" kontrolünde bulunan resimleri belirtmek için kullanılır. "Icon" özelliği, formun sol üst köşesinde görünen simgenin değiştirilmesini sağlar.

"ImeMode" özelliği, form üzerinde Çince, Japonca, Korece gibi dillerin karakterlerinin desteklenmesini sağlar. "KeyPreview" özelliği, form üzerindeki kontrol elemanlarına odaklandığımızda, o elemanlarda tetiklenecek olan keypress olaylarını belirler. Bu özellik true yapıldığında, focuslanan kontrol elemanından önce formun istediğimiz key eventini tetikleyebiliriz.

"Language" özelliği, formun dilini seçmemizi sağlar ve kontrol elemanlarını farklı dillere göre uyarlamamızı sağlar. Varsayılan seçenek, sistemin kurulu olduğu dili seçer. "Locked" özelliği, true yapıldığında, formun boyutunu ve yerini değiştirmemize izin vermez ve tasarım anında ve çalışma anında formu sabitler.

"MainMenuStrip" özelliği, menü şeridi eklenmişse, formun ana menüsü olarak hangi menü şeridini kullanacağımızı belirler. "MaximizeBox" özelliği, sağ üst köşedeki simge-küçült/büyült/kapat butonlarından küçült/büyült olanını devre dışı bırakmamızı sağlar. "MaximumSize" özelliği, formun maksimum boyutlarını belirlememizi sağlar.

"MinimizeBox" özelliği, yine sağ üst köşedeki simge-küçült/büyült/kapat butonlarından küçült olanını devre dışı bırakmamızı sağlar. "MinimumSize" özelliği, formun minimum boyutlarını belirlememizi sağlar. "Opacity" özelliği, formun saydamlığını ayarlamamızı sağlar. %100 ise tamamen görünür ve düşürdükçe saydam hale gelir.

"Padding" özelliği, formdaki kontrol elemanlarının formun kenarlarına olan uzaklığı referans olarak verir. "RightToLeft" özelliği, formun metnini sağa veya sola almayı sağlar. "RightToLeftLayout" özelliği, "RightToLeft" özelliğiyle birlikte kullanılır ve formun sağ üst köşesindeki simge-küçült/büyült/kapat butonlarını sola alır. Bu özellik genellikle sağdan sola yazılan diller için kullanılır.

ShowIcon: Formun başlığındaki iconun gösterilip gösterilmeyeceğini belirlemek için kullanılır.

ShowInTaskbar: Formun görev çubuğunda gösterilip gösterilmeyeceğini belirlemek için kullanılır.

Size: Formun boyutlarını belirlemek için kullanılır. Bu özellik sayesinde formun genişliği ve yüksekliği belirlenebilir.

SizeGripStyle: Formun sağ alt köşesindeki boyutlandırma üçgeninin gösterilip gösterilmeyeceğini belirlemek için kullanılır.

StartPosition: Formun açılacağı konumu belirlemek için kullanılır. Bu özellik sayesinde formun ekranın neresinde açılacağı belirlenebilir.

Tag: Forma bir etiket atamak için kullanılır. Bu özellik sayesinde form nesnesine herhangi bir nesne atanabilir ve get/set işlemleri yapılabilir.

Text: Formun başlığındaki yazıyı belirlemek için kullanılır.

TopMost: Formun her zaman en üstte görüntülenmesini sağlamak için kullanılır.

TransparencyKey: Formun arkaplan rengini belirlemek için kullanılır. Bu özellik sayesinde formun belirli bir rengi transparan hale getirilebilir.

UseWaitCursor: Form üzerinde beklemeyi simgeleyen bir imleç kullanmak için kullanılır.

WindowState: Formun açılış boyutunu, simge durumunu veya tam ekran modunu belirlemek için kullanılır.

Teşekkür ederim, yardımcı olabildiğim için mutluyum. Başka bir sorunuz varsa her zaman buradayım.

Hiç yorum yok