Yazılım Eğitim

Yeni Haberler

Pardus Gerçekten %100 milli ve gereklimi | Ebubekir Bastama

Herkese iyi günler arkadaşlar
Bu makalemiz'de toplum'da ve haberlerde sık sık sözü edilen Milli İşletim Sistemi(Acaba Öylemi (?) ) 'Pardus'u işleyeceğiz.

Öncelikle düşünen ve sorgulayan bir milletin bireyi olarak şunları sormak istiyorum.
  1. Pardus(Debian Tabanı) gerçekten gerekli-mi?
  2. Windows'u bırakmalı-mıyız.
  3. Pardus gerçekten %100 Milli bir işletim sistemi-mi?
  4. Pardus yerine başka Özgür İşletim Sistemleri kullanabilir-miyiz.
  5. Devlet büyüklerimiz 'Pardus' konusun'da ne kadar samimi
  6. Ak Parti hükümeti millileşme'de gerçekten samimi-mi? 
  7. Pardus(Debian) giydirme sistemini kullandığımızda her kullandığımız elimizin altın'da olacak-mı?
  8. Pardus(Debian) giydirmesin'de tüm Driver desteği var-mı?
  9. Bazı belediyeler pardus'a geçmeden geçtim reklamı yaptılar mı?

İlk başta arkadaşlar 'Debian' nedir bahsetmek istiyorum:

Debian (dɛbiən) projesi 1993 yılında başlatılmış olup dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki olan Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. 

Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra bu işletim sistemini diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, ayrıca yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal sözleşmesi'nin bulunmasıdır.

1993 yılında Purdue Üniversitesi'nde bir öğrenci olan Debian'in kurucusu Ian Murdock, "Debian Manifesto" isimli yazısında Debian'ın misyon ve felsefesini anlatmıştır. Bu doğrultuda Debian, İnternet üzerindeki ilk demokratik topluluklardan birini temsil etmektedir. 1996 yılında Ian Murdock'ün yeri Bruce Perens'e geçerken Ian Murdock, 2015 Aralık ayında ölümüne kadar Debian projesi içerisinde çalışmaya devam etmiştir.

"Debian" adı, Ian Murdock'ın kız arkadaşı (daha sonra eşi olmuştur) Debora'nın Deb'i ve Ian'ın ismi yan yana getirilerek oluşturulmuştur.

Debian'da, kendine özgü bir paket (uygulamalar) üslubu olan .deb kullanılmaktadır. Paket yönetimi için alt seviyede dpkg ve buna eşlik eden bir dizi araçla birlikte daha üst seviyede APT denilen gelişkin bir paket yönetim sistemi de mevcuttur. İstenilen bir paketin bağımlı olduğu diğer paketlerle birlikte İnternet veya CD-ROM gibi ortamlar üzerindeki paket arşivlerinden otomatik olarak kurulumuna imkân veren APT sistemini, apt-get adında basit bir komut satırı istemcisiyle veya ncurses tabanlı bir metin arayüzü sunan dselect, aptitude veya GTK+ tabanlı bir grafik kullanıcı arayüzü sunan synaptic gibi uygulamalarla kullanmak mümkündür. Debian'ın on binlerce derlenmiş paket içeren zengin paket depoları sayesinde belirli bir uygulamayı kurmak veya kurulan bir paketi yeni sürüme yükseltmek oldukça basittir. İnternet üzerindeki paket depoları Dünya'nın çeşitli konumlarında yansılanmaktadır. apt-spy, netselect-apt gibi araçlarla bulunduğunuz konuma en yakın depoyu seçmek ve bu suretle sistemi ağ üzerinden sürekli güncel durumda tutmak mümkün olmaktadır.

Debian'ı öğrendiğimize göre şimdi gelelim sorularımıza
  •  Pardus gerçekten gereklimi başka bir dağıtım kullanamaz mıyız sorunusun cevabı benim düşüncelerim hem evet hem hayır nasıl diyeceksiniz kurumlar için bi nebze evet nedeni ise birisinden destek almalı fakat son kullanıcı için hayır nedeni ise pardus işletim sistemini birçok arkadaşıma ben kurdum fakat özellikle bazı ekran kartı ve ses driver'ların'da ve en önemlisi Dvr(Kamera Sistemi) izleme programlarının alternatifi olmadığı için ve Web arayüzünün'de windows olmadığı için için talışmadığı için ve bunla alakalı destek olmadığı için gene windows'a dönüştürdüm.

    Kurumsal Pardus tarafını eleştirdiğim bir konu ise forumlarının ilgisizliği'dir.

    Bunla alakalı hemen bir konuyu anlatayım size ben yazılımcı olduğum için android dahil bir çok program (web),(.apk),(.exe),(.sh),(.py) vb. kendim yazar kullanırım. Bir arkadaşın sorduğu soru üzerine pardus ekibinin Form'una bir
    konu açtım.
     Konumuzun başlığı ("Pardus’de Kütüphane Otomasyonu varmı?") şimdi verilen cevaplara bakalım:
      

Burada genel olarak önerilen göreceğiniz üzere Web Kütüphane otomasyonu fakat şöyle bir olay var ben(Kullanıcı) burada masaüstü yazılım istiyorum. Yani Masaüstü yazılım yok (((-----))) ne oldu kullanıcı koca bir eksi verdi ayrıca önerilen "Koha"'nın tarihçesine bakarsanız kohaWiki Yeni Zelanda'da, Horowhenua Library Trust için Kapito Communications Şirketi ve gönüllülerden oluşan bir ekip tarafından, açık kaynak kodlu olarak 1999 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Deniliyor şimdi windows'dan yeni çıkmaya niyetli birisine direk web uygulama önerirseniz ve ilk yapımcıları yabancı olan kullanıcı tarafından bunların daha geliştirdikleri bir şey yok yabancıların sistemlerini öneriyor der size ve aynı zamanda bu yazılımın dili perl olarak gözükmektedir. Peki ülkemizde masaüstü kütüphane otomasyonu yazabilen yokmu hiç mi kimse bir örnek olsun diye linux sistemler için yazılım yazmadımı hayır yazdı örnek olması için ben java dili ile Netbeans IDE'si ile ve veri tabanı Mysql kullanarak 'Kutup' adında bir kütüphane otomasyonu yazdım. Source kodlarına buradan ulaşabilirsiniz.

 Buradaki form'da ayrıca benim sinir olduğum şudur masaüstü'de yazan kişiler var neden basit yazılmış şöyle bir program var denmiyor arkadaşımın direk bana dediği bunlar türk yazılımcılarından bi haber kurduğu sistemlerinden de bi haberdir'ler diyip windows'da kaldı.

Bu olay gibi 2 veya 3 kullanıcı bu şekilde geçmekten vazgeçti şimdi diyeceksiniz bunlar seni nereden buluyor tabiki de Yazılım Eğitim kanlım'dan.

Şimdi gelelim diğer soruların cevaplarına:
  •  Windows'u bırakmalı mıyız sorusunun cevabı her ne olursa olsun kesinlikle EVET nedeni ise nsa(Abd) ülkesinin bu işletim sistemi üzerinden yapay zeka sistemlerle bizleri daha doğrusu tüm kullanıcıları izlemesidir. Zaten bunu Nsa'dan kaçan edward snowden'de söylemektedir ve ayrıca Nsa'ın kamera,telefon,dvr vb sistemlere'de sızdığını "The Shadow Brokers" ekibinin yayınladığı Nsa araçlarından da anlıyoruz. Yani demek istediğim şu windows'u bırakacağız ama körü körüne bırakmakta olmaz çünkü çoğu kişi millilik kisvesi altında suistimal edebiliyor.

  • Pardus gerçekten %100 Milli bir işletim sistemi-mi? bu sorunun cevabını sizlere bırakıyorum sizce %100 Milli bir işletim sistemi'mi bence hayır.
  • Pardus yerine başka Özgür İşletim Sistemleri kullanabilir-miyiz. Bu sorunun cevabı tabiki'de evet sadece özgün olan pardus yok örnek vermek gerekirse Milis Linux,Fux ,Archmanı ve Pisilinux. vb. milli geliştirilen dağıtımlar'da var bunları'da deneyebilirsiniz.
  • Devlet büyüklerimiz 'Pardus' konusun'da ne kadar samimi bu soruya artık benim cevabım samimi değiller özellikle Başkan Recep Tayyip Erdoğan Pardus geçilmesi için telkinlerde bulunuyor fakat kendi Teşkilatlarında(AkParti) pc'ler windows kaynıyor ve bazıları virüslü ve bakımsız şimdi ben sizlere soruyorum. Hiçbir bağımlılığı olmayan bu pc'ler neden  Pardus'a geçirilmiyor ve siz bu durumu görüpde samimi görür müsünüz.  Ayrıca laf açılmışken bazıları tam pardus'a geçmeden biz pardus'a geçtik diye haber yaptırıyor fakat bu ülkede linux kullanan binlerce kişi var ve haliyle bunların saçmalıklarını yakalayabiliyoruz ve benim gördüğüm ve göndem yaptığım "Kahramanmaraş belediyesini" tanıtım yaparken bir laptop'a pardus kurması fakat uzak masaüstü ile gene windows'dan devam etmesi'dir. arkadaş tam olarak geçmediysen neden haber yaptırıyorsun. Ayrıca gündem yapıldığın bu video o gün gece 12 gibi silindi nedeni ise rezil oldukları içindir.
  • Ak Parti hükümeti millileşme'de gerçekten samimi-mi? bu sorunun cevabınıda sizlere bırakıyorum fakat bu konuda'da 2 laf etmek istiyorum. şimdi milli sistemler,atak savaş helikopteri,mühimmatlar,altay tankı vb. güzel millileşiyoruz fakat milli ödeme sistemi çıkartıyorsunuz (TROY) fakat kendi belediyenizde bu yok nasıl olacak bu?


Benim kartım sadece 'TROY' olduğu için işlem yapamıyorum. Şimdi sorarım sizlere neden birileri geçerken birileri acaba geçmiyor?
  • Pardus(Debian) giydirme sistemini kullandığımızda her kullandığımız elimizin altın'da olacak-mı? bu sorunun cevabı aslında bugün(04.09.2018) tarihinde bir arkadaşa yardım ederken-ki dialog'dan cevap vermek istiyorum. Arkadaşım laptop'una en güncel Pardus Kurumsal Sürümü indirip kuruyor(Desteğim ile) fakat yazılım ide kurmak istediğinde (.deb) paketi arşiv olarak açılıyor ve kuramıyor ben console'dan kurarak yardımcı oluyorum. Bana olduğu yerde Dvr sistemlerinin olduğunu ve program yoksa bile Web Arayüzünden bağlanalım diyor fakat tecrübelerim bunu yapamayacağını söylüyor ve bağlanmaya çalıştığımız'da bir bakıyoruz İnternet explorer indirmeniz gerektiğini söylüyor. Bunu gören arkadaş laptopdan pardus'u silerek windows kuruyor yani her istediğiniz elinizin altında olmayacaktır haberinizde olsun.  
  • Pardus(Debian) giydirmesin'de tüm Driver desteği var-mı? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır "Dvr","Kart Okuyucu" vb. bir çok cihazın halen driver'ı bulunmamaktadır.
  • Bazı belediyeler pardus'a geçmeden geçtim reklamı yaptılar mı? bunun cevabı tam olarak geçmeden haber yaptırdılar zaten aynı gün akşamı'da tepki aldıkları için kaldırtılar. Tepki almalarının sebebi ise laptop'a pardus kurup uzak masaüstü ile gene windows'dan devam etmesi fakat bilmediği bir şey var oda masaüstündeki internet explorer icon'u bu windows'a özdür. Ayrıca buraya ek bir laf söylemek istiyorum 9 belediye Pardus'a geçmek için imza atıyor ama kaç tanesi geçiyor ??
Benden bu kadar arkadaşlar eğer pardus'u denemek isterseniz buradan indirebilirsiniz.
Not:Çıkabilecek sorunları bana'da bildiriseniz makaleme eklemek isterim







Hiç yorum yok